FATNINGSTYPER:

sockets

 

LUMEN:

Lumen (lm) er målet for pærens lysstrøm, som man også kan kalde lysstyrke. Det er den totale mængde lys, der kommer fra pæren, når den er tændt. Spots giver retningsbestemt lys. Tallet for lumen viser den totale mængde lys, pæren giver – typisk inden for en lyskegle på 90 °.

lumen-oversigt

KELVIN:

Pærens farvetemperatur måles i kelvin (K). Jo lavere tal, desto varmere lys

Ra / CRI:

Ra (Rendering Average) viser pærens evne til at gengive farver naturtro. Pærer til boligen skal have en Ra på mindst 80. Det højeste mulige Ra er 100.

Det er et lovkrav, at LED lyskilder har en farvegengivelse på 80 eller mere. Se efter lyskildens Ra- eller CRI-værdi på emballagen, hvis du vil have bedre lyskvalitet end minimumskravet. Farvegengivelsen viser, hvor korrekt farver bliver gengivet. Pærer med en lav Ra-værdi under 80 kan f.eks. give et svagt grønligt lys. Farvegengivelsen angives ikke altid som Ra-værdi, men nogen gange som CRI-værdi. CRI og Ra er det samme.

WATT:

Jo flere watt en pære bruger, jo større bliver elregningen.  I en glødepære er det kun 5 % af den brugte
strøm, der bliver til lys, resten bliver til varme. I energieffektive LED-pærer er tabet noget mindre. Der, hvor du før brugte en 60 watts glødepære, kan du altså nu bruge en LED pære på ca. 10 watt og få samme mængde lys.

SPREDNINGSVINKEL:

Spots spredningsvinkel står på emballagen. Jo lavere tal, jo mere smalstrålet er lyset.

BORTSKAFFELSE:

Husk at aflevere dine brugte sparepærer, LED’er og lysstofrør til genbrug. Smid dem aldrig i skraldespanden – det skader miljøet.
På genbrugsstationen skal pærerne i de beholdere, der er beregnet til pærer. De skal ikke i containeren til glasgenbrug eller småt brændbart.
I nogle kommuner kan du aflevere pærer til f.eks. miljøskabe og miljøbiler. Bor du i lejlighed, har mange beboerforeninger deres egen indsamlingsordning til brugte pærer.

MILJØSTRYELSEN ANBEFALER LED:

  • LED-pærer er fri for kviksølv – det er sparepæren ikke
  • LED-pærer bruger ca. 25 % mindre strøm end sparepærer
  • LED-pærer har en længere levetid end sparepærer – op til 10-25 år (ofte længere end lampen)
  • LED-pærer tænder uden forsinkelse modsat mange sparepærer
  • LED-pærer fungerer fint udendørs, da de ikke er temperaturfølsomme som sparepærer
  • LED-pærer har en bedre effektivitet (målt i lysmængde per watt), samt en bedre farvegengivelse (Ra) og farvetemperatur (Kelvin) end sparepærer
  • LED-pærer tåler mange tænd/sluk, og de bliver mindre varme end glødepærer og halogenpærer
  • LED bruges i alverdens elektriske apparater og alt fra digitale ure og fjernbetjeninger til informationsskærme og vejkryds
  • En fuldstændig overgang fra sparepærer til LED-pærer ville årligt spare samfundet for ca. 18 kg kviksølv, ca. 17.000 tons CO2 og elektricitet for 115 mio. kr.

Kilde: Energistyrelsen, FORCE Technology og Dansk Center for Lys